19 Aralık 2011 Pazartesi

Yılmaz Güney Film Festivali ödül töreni yapıldı



Batman'da düzenlenen 2. Yılmaz Güney Kürt Film Festivali sona ererken, en iyi belgesel film ödülünü "Halabja-Halepçe", Kürtçe kısa film kategorisinde en iyi film ödülünü ise, "Pera Berhange" filmi aldı.
BATMAN - Batman Belediyesi tarafından 2. Yılmaz Güney Kürt Film Festivali, Batman Belediyesi'ne yapılan baskınların gölgesinde düzenlenen ödül töreni ile son buldu.

Ödül törenine Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, belediye başkan yardımcıları, BDP Batman İl Başkan Vekili Selim Aratemur, yönetmen Kazım Öz, sinema sanatçıları yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Belgesel film, Kürtçe kısa film, Kürtçe kısa film öykü kategorilerinde yarışan filmler arasında seçilen en iyiler, Batman Belediyesi Yılmaz Güney Sinema Salonu'nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı. En iyi belgesel film ödülünü "Halabja-Halepçe" filmi ile Arkam Hidou, Kürtçe kısa film kategorisinde en iyi film ödülünü "Pera Berhange" filmi ile Arin İnan Arslan, en iyi Kürtçe kısa film öykü kategorisinde "Kapsul" adlı öyküsü ile Yakup Tekintagaç aldı. Bu yıl belgesel film kategorisinde izleyici ödülü "Evdalê Zeynikê" filmi ile Bülent Gündüz'e verilirken, Kürtçe kısa film kategorisinde izleyici ödülünü ise "Ali Ata Bak" filmi ile Orhan İnce aldı.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanvekili Serhat Temel, baskı ve tutuklamalara da dikkat çekerek, "İki gün önce Batman Belediyesi'ne yapılan baskın ve akabinde 9 mesai arkadaşımın gözaltına alınması, yine hukuksuz bir şekilde Batman Belediyesinin imar arşivlerine el konulması var. Bizim açımızdan karşılaştığımız yeni durumlar değildir" dedi. Yapılan konuşmalardan sonra ödüllerini almak üzere kürsüye çıkan sanatçılar artık savaşın değil, barışın filmini çekmek istediklerini dile getirdi. "Halabja-Halepçe" filmi ile en iyi belgesel film ödülünü alan Arkam Hidou'nun ödülünü Kazan Vadisi'nde yaşamanı yitiren 36 HPG'liye adadığını belirten konuşması dakikalarca alkışlandı.

'Siyasete ve sinemaya barajlar kurdurtmayacağız'

Ödül töreninin ardından törene katılan sanatçılar, Batman Belediyesi'ne yapılan baskın ile festivale yönelik yasaklamaları protesto etmek amacıyla Yılmaz Güney Sinema Salonu'nun önünde Batman Belediyesi'ne meşaleli yürüyüş düzenlendi. "Sinemaya, siyasete, suya baraj istemiyoruz" pankartı eşliğinde yürüyen sanatçılar adına açıklamayı Yönetmen ve Yazar Bülent Gündüz yaptı. Gündüz, "Demokratik Kürt siyasetine dönük meşru olmayan operasyonlar hala devam etmektedir. Bizler sulara da, siyasete de, sinemaya da barajlar kurulmasına karşıyız. Bu barajları kurdurtmayacağız. Bu barajlara su tutturmayacağız" dedi. DİHA

0 yorum:

Yorum Gönder